10 cykeldestinationer i Sverige du borde besöka

Sverige bjuder på en mångsidig natur med allt från djupa skogar till öppna landskap, kuststräckor och fjälldalar. Det är ett land som verkar skapat för cykelturer. Oavsett om du är en erfaren cyklist eller en glad amatör finns det rutter som passar alla. Cykling är inte bara ett utmärkt sätt att hålla sig i form på, utan även ett unikt sätt att uppleva landets skönhet i din egen takt. Här listar vi tio cykeldestinationer i Sverige som du definitivt borde lägga till på din bucketlist.

Gotland – En ö full av historiska vägar

Gotland bjuder på en cykelupplevelse utöver det vanliga med sina många medeltida kyrkor, raukar och pittoreska fiskelägen. Att cykla runt ön är populärt och det finns mängder av vägar och leder att välja mellan. Leden runt ön är välmarkerad och passar utmärkt för en längre cykeltur där du kan uppleva öns unika natur och historiska landskap.

Västkusten – Salta vindar och charmiga kustsamhällen

Längs med Sveriges västra kuststräcka väntar en idyllisk upplevelse. Cykla ifrån Göteborg upp mot Bohuslän och vidare genom Halland. Du får uppleva höga klippor, små fiskelägen och vidsträckta sandstränder. Glöm inte att ta en paus i någon av de mysiga hamnstäderna och smaka på de lokala skaldjuren.

Katthult och Bullerbyn – Barnens favoriter

För familjer med barn är en cykeltur i Småland ett måste. Ta en sväng förbi Astrid Lindgrens värld och fortsätt sen genom de småländska skogarna till Katthult och Bullerbyn, platserna som vi känner igen från Lindgrens berättelser. Här kan barnen få en känsla av att ha hamnat mitt i böckernas trollbindande världar.

Sydkustleden – Sveriges svar på franska rivieran

Sydkustleden sträcker sig från Simrishamn i öst till Helsingborg i väst och erbjuder dig 260 km av varierad cykling längs med Sveriges sydkust. På vägen passerar du genom pittoreska småstäder, fruktträdgårdar och vacker öppen landsbygd. Leden är indelad i olika etapper så att du kan välja att cykla hela eller delar av sträckan.

Öland – Sol och vindar på den öländska alvaret

Öland är perfekt för de som vill cykla i en lugn och avslappnad miljö. Långa raksträckor tar dig genom öns unika alvarlandskap, och med vindarna i ryggen kan du njuta av de opåverkade vyerna. Stanna gärna till vid ett av alla naturreservat, ta en paus vid ett av de många vindskydden eller besök borgruinen av Borgholm.

Siljansleden – Ta del av Dalarnas folklore

Runt Sveriges sjunde största sjö, Siljan, slingrar sig Siljansleden som tar dig genom klassiskt dalalandskap med röda stugor och blommande ängar. Här blandas naturupplevelser med kulturhistoria, och du har möjlighet att besöka både Zorngården i Mora och Carl Larssongården i Sundborn. Cykelturen runt sjön är en fantastisk upplevelse för dem som uppskattar folklore och svensk tradition.

Kungsleden – En utmaning i fjällvärlden

För den äventyrlige cyklisten erbjuder Kungsleden i fjällen en mer utmanande tur. Vägen går genom vildmark, och du får vara beredd på att dela leden med vandrare och rida över strömmande fjällbäckar. Det är en cykeltur som kräver god kondition och rätt utrustning, men de majestätiska vyerna längs vägen är väl värda ansträngningen.

Klarälvsbanan – Familjevänlig cykling längs med Klarälven

Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång bilfri cykelväg som sträcker sig från Karlstad till Hagfors. Leden följer den gamla järnvägsbanken och är en plan och säker tur som passar alla åldrar. Ta del av de lugnande vyerna över Klarälven och känn doften av svensk tallskog när du trampar dig framåt i din egen takt.

Gotaleden – Nära naturen från Göteborg till Alingsås

Gotaleden är en relativt ny cykelled som sträcker sig drygt 70 kilometer från Göteborg till Alingsås. Den tar dig genom skog och förbi sjöar, och är en del av en större satsning för att göra det enklare att cykla i Västsverige. Med smidiga förbindelser till kollektivtrafik är leden lättillgänglig och det finns flera mysiga fikaställen längs med vägen.

Öresundsleden – Upplev kontraster mellan stad och natur

Om du vill ha en cykeltur där du kombinerar stadsmiljö med en känsla av hav och natur, är Öresundsleden ett utmärkt val. Leden sträcker sig från Limhamn i Malmö till Helsingborg, och tar dig längs kusten med fantastiska vyer över Öresund och Danmark. En bonus är att du kan passa på att utforska Malmös levande stadskärna under turen. När du förbereder dig för din cykelresa i Sverige är ett tips att alltid kolla upp vägarna och underlaget för där du planerar att cykla, samt att ha med nödvändig utrustning. Kom ihåg att vädret kan vara oförutsägbart, så kläder för alla typer av väder är en bra idé. Sverige har mycket att erbjuda för cykelturister, och oavsett vilken av dessa destinationer du väljer, kommer en cykelresa i det svenska landskapet att bli ett minne för livet. Glad cykling!

Lämna en kommentar